Nyhavns Mindeanker


På det lille torv i Nyhavn står et gigantisk anker, opsat til mindet om de mere end 2300 danske sømænd, som faldt under Anden Verdenskrig.

I 1945 opsatte man et mindekors i træ på stedet og det blev i 1948 afløst af et Marmorkors. Men på otteårsdagen for Danmarks officielle brud med Tyskland, nemlig den 29. august 1951, transporterede man om natten det nuværende anker til pladsen og der blev det i dagtimerne afsløret for folket.

Mindesmærket blev betalt af en landsdækkende pengeindsamling, men selve det gamle stok anker med Frederik VII’s monogram, blev skænket af Forsvarsministeriet til formålet. På pladsen ved ankeret ligger en plade med indskriften ”Dette anker er rejst til minde om de mere end 2300 danske søfolk som mistede livet under Anden Verdenskrig – 1939 – 1945”. Under ankeret er lagt en blykapsel, hvori der er navne på cirka 1600 søfolk.

Siden 1945 har man hvert år på den 24. december om eftermiddagen, holdt en kort mindehøjtidelighed efterfulgt af en julegudstjeneste i Hotel Bethel, tidligere Sømandshjemmet Bethel i Nyhavn som rummer den eneste sømandskirke i Danmark. Højtideligheden med tale og kranselægning blev indtil midten af 1990’erne transmitteret i forbindelse med radioavisen hvert år. Den kendte sportskommentator Gunnar Nu Hansen satte stor pris på at være speaker ved mindehøjtideligheden og var det i alle årene. Han indledte altid med noget i retning af: ‘Her, hvor mørket sænker sig over Nyhavn i København, er vi samlet for at mindes søfolk, som ikke kom hjem…’

I år afholdes mindegudstjenesten dog i Holmens Kirke kl 10:30 og kl 12:00 er der kranselægning ved Mindeankeret ⚓️?